Karta över Monaco

Vädret i Monaco just nu

Bilder från Monaco

En stadsstat på Franska Rivieran

Monaco är en stadsstat på Franska Rivieran och är ett av världens minsta länder. Furstendömet Monaco ligger i Västeuropa vid Medelhavet, med Frankrike i norr och Italien i öster. Monaco har en yta på bara 2 kvadratkilometer och en befolkning på cirka 39 000 vilket gör Monaco till ett av de mest tätbefolkade länderna i världen. Trots sin ringa storlek är Monaco ett mycket välbärgat land med en BNP per capita på över 165 000 dollar, vilket gör det till den näst högsta i världen efter Luxemburg.

Stadsstaten Monaco har en lång historia som går tillbaka till medeltiden. Familjen Grimaldi fick först kontroll över Monaco 1297 och har styrt landet sedan dess. I århundraden var Monaco främst en fiskeby och började inte utvecklas till en rik semesterort förrän i slutet av 1800-talet.

Monaco är känt för sitt milda klimat, vackra landskap och lyxiga livsstil. Ekonomin är baserad på turism (fler än fyra miljoner besökare varje år), bank och finans.

Prinsen av Monaco är statsöverhuvud. Enligt 1962 års konstitution utövar han den verkställande makten med hjälp av en statsminister som fungerar som hans ställföreträdare. Han är också ägare till Monte Carlo Casino, som delvis var ansvarigt för Monacos rykte som ett skatteparadis.

Historia: Monacos historia som suverän stat

Monaco, officiellt furstendömet Monaco, är en suverän stat belägen på Franska rivieran i Västeuropa. Staten har en yta på knappt 2 kvadratkilometer, vilket gör den till det näst minsta landet i världen efter Vatikanstaten. Monaco har en befolkning på cirka 38 000 människor, vilket gör det till det mest tätbefolkade landet i världen.

De tidigaste kända invånarna i Monaco var ligurierna, som bosatte sig här omkring 600 f.Kr. Grekerna etablerade senare kolonier på Monaco-klippan och Hercules Port (nuvarande Port Hercule), som de använde som bas för sin sjöfartshandel i västra Medelhavet. Romarna erövrade Monaco och styrde det som en del av provinsen Gallia Narbonensis.

Monacos ekonomi

Monacos ekonomi är en av de mest stabila i världen. Furstendömet har varit känt för sin ekonomiska styrka sedan slutet av 1800-talet, då det var en favoritdestination för utländska investerare.

Idag är Monacos ekonomi baserad på turism, bank och handel. Regeringen har framgångsrikt diversifierat ekonomin för att göra den mindre beroende av någon sektor. Monaco är inte medlem i Europeiska unionen, men använder euro som valuta.

Monacos flagga och statsvapen

Monacos Flagga
Monacos Flagga.
Monacos Statsvapen
Monacos Statsvapen.