Karta över Spanien

Spanien är ett fantastiskt land att utforska och uppleva. Med sin rika historia och kultur är Spanien en fantastisk plats att besöka för människor i alla åldrar. Från de livliga städerna Madrid och Barcelona, till de fridfulla Medelhavsstränderna, det finns något för alla i detta vackra land.

Huvudstaden Madrid är fylld med pulserande nattliv och attraktioner som det kungliga palatset, Plaza Mayor och El Prado-museet. Samtidigt erbjuder Barcelona både modern sofistikering och unik kultur; besök La Sagrada Familia eller vandra genom Park Güell för en alldeles speciell upplevelse.

För den som letar efter lite strandtid har Spaniens södra kustlinje massor av sandstränder perfekta för att sola eller bada i Medelhavets kristallklara vatten.

Fakta om Spanien

Huvudstad:
Madrid
Landsnummer:
34
Yta:
504 031 km²
Valuta:
Euro
Nationaldag:
12 okt

Vädret i Madrid just nu

Att göra i Madrid

Bilder från SpanienSpaniens flagga och statsvapen

Spaniens Flagga
Spaniens Statsvapen

Karta med regioner i Spanien

Karta Spanien

Att göra i Spanien

Spaniens Geografi

Spanien ligger i det sydvästra hörnet av Europa, längs den iberiska halvön. Det gränsar till Portugal i väster och Frankrike i norr. I öster och söder ligger Medelhavet, medan i nordväst ligger Biscayabukten. Spanien täcker en yta på 505 370 kvadratkilometer och är ett av Europas största länder sett till landmassa.

Landet har ett varierat utbud av terräng inklusive bergskedjor som Cantabrian Mountains i norra Spanien, Central System Range i centrala norra Spanien och Sierra Nevada Mountain Range som sträcker sig över södra Spanien till Portugal. Dessutom finns det två stora platåer – Meseta Central och La Mancha Plateau – båda hittade mot central-sydliga regioner.

Klimatet i landet

Spanien är ett land som ligger i det sydvästra hörnet av Europa, och dess klimat är ett av de mest mångsidiga och intressanta på kontinenten. Med temperaturer som sträcker sig från iskalla vintrar i norr till stekheta somrar i söder, erbjuder Spaniens klimat något för alla.

De norra delarna av Spanien har ett havsklimat som är typiskt för stora delar av Västeuropa: svala somrar, milda vintrar med nederbörd under hela året. Däremot har centrala och södra Spanien ett medelhavsklimat; varma torra somrar med minimalt med regn och milda vintrar.

Områden längre in i landet upplever kontinentala vädermönster med omväxlande fuktigare och torrare årstider samt kallare vintrar än de som finns i södra områden.

Det är då ingen överraskning att Spaniens landskap varierar stort mellan kustslätter, platåer, berg och dalar – varje område ger sitt eget unika bidrag till detta varierade lands rika kultur och historia.

Spaniens Kultur

Spanien är ett land med enorm kulturell mångfald, med sin egen unika identitet och traditioner. Från flamencomusiken och danserna i Andalusien till det kastilianska köket och katalansk kultur, Spanien har något för alla. Spaniens arkitektur sträcker sig från moriska fästningar till klassiska koloniala byggnader, medan dess konst och litteratur har varit inflytelserik när det gäller att forma världskulturen genom historien.

Det spanska folket är varmt och välkomnande för besökare; deras gästfrihet är känd över hela världen. Ett bra sätt att utforska spansk kultur är genom att besöka en av de många historiska platserna över hela landet.

Turer genom Alhambra-palatset i Granada eller El Escorial-klostret nära Madrid kan ge inblick i generationer gamla kulturer som fortfarande består idag. Foodies kommer att njuta av att prova traditionella rätter som paella eller gazpacho, medan nattlivsälskare kan uppleva flamencoföreställningar sent på kvällen.

Spaniens Kök

Från tapas till paella, spansk mat har blivit allt mer populär runt om i världen eftersom fler människor exponeras för dess smaker. Men hur började det? Vilka är några av de mest populära rätterna i det spanska köket?

Den kulinariska kulturen i Spanien kan spåras tillbaka till romarna som först kom med ingredienser som oliver och vin från Mellanöstern. Med tiden har olika kulturella influenser samlats för att skapa en unik matlagningsstil som använder färska lokala ingredienser som skaldjur, tomater, paprika och vitlök.

Några av de mest ikoniska rätterna inkluderar paella – en risrätt tillagad i buljong – tortilla española (spansk omelett) och gazpacho – en kall tomatsoppa som har sitt ursprung i Andalusien i södra Spanien.

Spaniens Turistattraktioner

Spanien är ett fantastiskt land med lockande attraktioner som drar in tusentals besökare varje år. Från de fantastiska stränderna på Costa Brava till de spännande städerna Madrid och Barcelona, det finns något för alla i denna mångfaldiga nation.

Turister flockas till Spanien för dess unika kultur och spektakulära sevärdheter, vilket gör det till ett av Europas främsta turistmål.

Huvudstaden Madrid erbjuder mycket att utforska, från dess färgglada stadsdelar fulla av tapasbarer och restauranger till det ikoniska Pradomuseet där turister kan se några av världens största konstverk.

Barcelona är lika fängslande och erbjuder en eklektisk blandning av gammaldags charm och modern stil samt många kulturella attraktioner som La Sagrada Familia eller Park Guell.