Karta över Nederländerna

Vädret i Amsterdam just nu

Bilder från NederländernaKarta Nederländerna Holland

Nederländernas flagga och statsvapen

Nederländerna Holland Flagga
Nederländerna / Hollands Flagga.
Nederländerna | Hollands Statsvapen
Nederländerna | Hollands Statsvapen.

Nederländerna

Nederländerna, även känt (felaktigt) som Holland, är ett litet men ändå inflytelserik land i nordvästra Europa. Med en befolkning på drygt 17 miljoner människor är Nederländerna ett av de mest tätbefolkade länderna i världen. Trots sin ringa storlek har Nederländerna haft stor inverkan på den globala kulturen och historien. Det holländska folket är känt för sin tolerans och liberalism, och Nederländerna har länge varit ledande när det gäller att främja sociala reformer.

Den holländska ekonomin är mycket diversifierad och välmående, med starka sektorer inom jordbruk, tillverkning, handel och finansiella tjänster. Nederländerna är också hem för många kända landmärken och turistattraktioner, som Amsterdams kanaler och väderkvarnar.

Fysisk geografi: naturliga egenskaper

Nederländerna är ett land som ligger i nordvästra Europa. Det gränsar till Nordsjön i väster, Belgien i söder och Tyskland i öster.

Nederländerna har ett varierat landskap som inkluderar platta kustslätter i väster, böljande kullar och skogar i centrum och berg i sydost. Landet har också många floder och kanaler.

Nederländerna har ett tempererat klimat med svala vintrar och milda somrar. nederbörden är relativt jämnt fördelad över året.

Historia: från den holländska guldåldern till idag

Trots sin storlek har Nederländerna spelat en viktig roll i världshistorien. Den holländska guldåldern var en tid av stort välstånd och konstnärliga prestationer på 1600-talet. Idag är Nederländerna känt för sin tolerans och progressiva värderingar. Nederländerna var en av grundarna av FN och NATO. Landet är också en del av EU, euroområdet och Schengenområdet.

Politik och regering: det holländska parlamentariska systemet

Nederländerna är en konstitutionell monarki med ett parlamentariskt regeringssystem. Statsöverhuvud är monarken, för närvarande kung Willem-Alexander. Regeringschefen är premiärministern, som utses av riksdagen.

Nederländernas parlament består av två kammare: första kammaren (Eerste Kamer) och andra kammaren (Tweede Kamer). Första kammaren är sammansatt av ledamöter valda av de provinsiella lagstiftarna; andra kammaren väljs direkt av folket. Båda kamrarna har samma makt. Riksdagsval hålls vart fjärde år.

Det holländska politiska systemet har beskrivits som ”konsensusdemokrati”. Det innebär att beslut oftast fattas genom överenskommelse mellan olika politiska partier, snarare än genom konfrontation. Som ett resultat är koalitionsregeringar mycket vanliga i Nederländerna.

Ekonomin: ett land byggt på handel

Landet har den största hamnen i Europa, Rotterdam, och är hem för många multinationella företag. Dess centrala läge och starka infrastruktur gör det till en idealisk bas för företag som vill expandera sin verksamhet globalt.

Den holländska ekonomin är till stor del baserad på export, där tillverkning och jordbruk är de två största sektorerna. Landet är också en stor aktör inom den globala finanssektorn, där Amsterdam är ett av världens ledande finansiella centra.

Trots sin ringa storlek slår Nederländerna över sin vikt när det kommer till global handel. Landet är en stor aktör i både EU och världsekonomin i stort.

Kultur: konst, mat, musik och mer

Nederländerna är ett land med en rik kultur. konst, mat, musik med mera. Det holländska folket är känt för sin gästfrihet och för sin kärlek till konst, mat och musik. Det finns många kända holländska målare, inklusive Rembrandt och Van Gogh. Det holländska köket är känt för sina utsökta skaldjur, ost och choklad.