Europas Huvudstäder

Stockholm
På förstasidans karta över Europa kan du förstås också hitta Europas huvudstäder, men de är mer bekvämt ordnade nedan. De är listade i alfabetisk ordning utifrån vilka länder de tillhör. För mer information om respektive huvudstad vänligen klicka på stadsnamnet. Notera att Armenien, Cypern, Färöarna och Gibraltar finns med i denna lista, till skillnad från den gällande Europas länder.
Albanien, Tirana

Vädret i Tirana just nu

Karta av Albanien
Andorra, Andorra la Vella
Armenien, Jerevan
Belgien: Bryssel
Bosnien och Hercegovina: Sarajevo
Bulgarien: Sofia
Cypern: Nicosia
Danmark: Köpenhamn
Estland: Tallinn
Finland: Helsingfors
Frankrike: Paris
Paris skyline

En kort översikt över Paris historia

Paris är Frankrikes huvudstad, och det är också den största staden i landet. Det ligger i den norra delen av landet, vid floden Seine. Paris historia kan spåras tillbaka till omkring 3200 f.Kr., då det först bosattes av keltiska stammar. Romarna erövrade Gallien 52 f.Kr. och gjorde Paris till sin huvudstad. Efter Roms fall styrdes Paris av frankerna. År 843 blev det västra Frankrikes huvudstad. År 987 kröntes Hugh Capet till kung av Frankrike, och Paris blev Frankrikes huvudstad. Under århundradena har det utkämpats många krig om kontrollen över Paris. 1814 besegrades Napoleon och förvisades till Elba. Bourbonerna återställdes till makten. 1815 flydde Napoleon från Elba och marscherade mot Paris med en armé.

Varför Paris är ett av de mest populära resmålen

Paris är ett av de mest populära resmålen i världen av flera anledningar. För det första är Paris hem för några av de mest ikoniska landmärkena i världen, som Eiffeltornet och Notre Dame-katedralen. För det andra har Paris ett rikt kulturarv som kan upplevas genom dess konst, mat och arkitektur. Slutligen är Paris en bekväm stad att besöka, med utmärkt kollektivtrafik och ett brett utbud av boendealternativ. Oavsett om du letar efter att uppleva det bästa av vad Europa har att erbjuda eller bara vill njuta av en romantisk weekend, kommer Paris säkerligen att göra dig besviken.

Vad du kan förvänta dig när det gäller kultur, konst, mat och mode

När det kommer till konst, mat och mode är Paris definitivt en stad som vet hur man gör alla tre bra. När du går runt på gatorna i Paris kommer du att se massor av fantastisk gatukonst samt museer som rymmer några av de mest kända konstverken i världen. När det gäller mat kan du hitta nästan vad som helst i Paris, från traditionell fransk mat till mer internationell mat. Och när det kommer till mode är Paris hem för några av de största namnen i branschen och är en stor aktör för att sätta trender.

Sevärdheter i Paris

Sevärdheterna i Paris är några av de mest ikoniska och välkända i världen. Från Eiffeltornet till Notre Dame-katedralen finns det ingen brist på saker att se i Ljusstaden. Ett av de bästa sätten att se Paris är genom att ta en sightseeingtur. Det finns många olika företag som erbjuder turer, och de kan vara ett bra sätt att få en överblick över staden. Turer tar vanligtvis cirka två timmar, och du kan vanligtvis välja mellan promenader eller bussturer. Om du föredrar att utforska på egen hand finns det gott om resurser som hjälper dig att planera din rutt.

Var du ska bo under ditt besök

Paris är en vacker stad med så mycket att se och göra. När du planerar din resa bör du tänka på var du ska bo. Det finns många alternativ för boende i Paris, från hotell till lägenheter till camping. Hotell är ett populärt val för boende i Paris. Det finns hotell i alla olika prisklasser och stilar, så du kan hitta ett som passar din budget och dina preferenser. Många hotell erbjuder bekvämligheter som restauranger, gym och pooler, vilket kan vara praktiskt om du letar efter ett ställe att koppla av efter en lång dag med sightseeing. Ett annat alternativ för boende i Paris är att hyra en lägenhet. Detta kan vara ett bra alternativ om du reser med en grupp eller planerar att stanna i staden under en längre tid.

Det bästa sättet att ta sig runt i staden

Det finns några sätt att ta sig runt i Paris, men det bästa sättet är definitivt till fots. Att promenera låter dig ta in alla sevärdheter och ljud i staden och gör det mycket enkelt att ta sig från en plats till en annan. Om du kommer behöva ta lite längre är det bäst att ta tunnelbanan. Det är billigt, effektivt och tar dig i stort sett vart du än behöver gå. Karta över Frankrike.
Färöarna: Torshamn
Gibraltar
Grekland: Aten
Irland: Dublin
Island: Reykjavik
Italien: Rom
Kosovo: Pristina
Kroatien: Zagreb
Lettland: Riga


Liechtenstein: Vaduz
Litauen: Vilnius
Luxemburg: Luxemburg
Makedonien: Skopje
Malta: Valletta
Moldavien: Chisinau
Montenegro: Podgorica
Nederländerna: Amsterdam
Amsterdam

Vädret i Amsterdam just nu


Amsterdam är en stad med kanaler och smala gator, och det är ett av de mest populära turistmålen i Europa. Amsterdam är också ett stort centrum för affärer och finans, och det är hem för många holländska företag och organisationer. Staden har en befolkning på över 800 000 människor, och det är den mest folkrika staden i Nederländerna.

Historia: Amsterdam grundades i slutet av 1100-talet som en liten fiskeby. Den växte snart till en välmående stad och blev den viktigaste staden i Nederländerna.

Arkitektur: Amsterdam är hem för några av de vackraste och mest historiska arkitekturerna i Europa. Staden är full av 1600-talskanaler, gavelhus och smala gator.

Kultur: Amsterdam är en av de mest kulturellt levande städerna i Europa. Staden är hem för världsberömda museer, teatrar och konserthus.

Nattliv: Amsterdam är välkänt för sitt livliga nattliv. Staden har dussintals barer, nattklubbar och restauranger som stannar kvar

Karta över Nederländerna.
Norge: Oslo
Polen: Warszawa
Portugal: Lissabon
Rumänien: Bukarest
Ryssland: Moskva
Schweiz: Bern
Serbien: Belgrad
Slovakien: Bratislava
Slovenien: Ljubljana
Spanien: Madrid
Storbritannien: London
London
Karta över Storbritannien.

London

London är ett av de populäraste turistmålen i världen. Den har en rik historia och är hem för många kända landmärken, inklusive Buckingham Palace, Tower Bridge, London Eye och Trafalgar Square. Staden är också full av intressanta butiker och restauranger, vilket gör den till en idealisk plats att tillbringa en dag eller två.

Londons historia

Staden London grundades av romarna år 43 e.Kr. Det blev snart ett viktigt centrum för handel och handel. Under århundradena har London varit hem för många kända personer och evenemang. Staden skadades kraftigt under andra världskriget, men har sedan dess återuppbyggts. Idag är London finanscentrum där många stora bankerna och finansinstituten har kontor som lånar ut stora pengar.

En smältdegel av olika kulturer, London är en stad som har något för alla

London har en rik historia och kultur, vilket gör det till en intressant plats att besöka. Staden har en mängd olika attraktioner, inklusive några av de bästa museerna i världen. Det finns också gott om ställen att äta och dricka, vilket gör det till en idealisk plats att tillbringa några dagar.

Arkitektur

London är en stad full av arkitektoniska underverk, från medeltida slott till moderna skyskrapor. Ett av de mest kända exemplen på Londons arkitektur är Palace of Westminster, även känt som Houses of Parliament. Palatset byggdes på 1000-talet och har byggts om och utökats många gånger under åren. Idag är det hem för både House of Commons och House of Lords. En annan ikonisk Londonbyggnad är Buckingham Palace. Buckingham Palace stod färdigt 1837 och fungerade som privatbostad för drottning Victoria och hennes familj. Nuförtiden används den mest för officiella tillställningar och statsbesök. Andra anmärkningsvärda exempel på Londons arkitektur inkluderar St Paul’s Cathedral, Tower Bridge och Big Ben. Oavsett om du är en historiefantast eller en beundrare av modern design, finns det något för alla i Londons arkitektur!.
Nordirland: Belfast
Sverige: Stockholm
Tjeckien: Prag
Turkiet: Ankara
Tyskland: Berlin
Ukraina: Kiev
Ungern: Budapest
Österrike: Wien