Karta över Storbritannien

Storbritannien, en ögrupp som består av England, Skottland och Wales, känd för sin rika historia, charmiga städer och vackra landskap. Med en befolkning på ungefär 67 miljoner människor, erbjuder Storbritannien en mångfald av upplevelser för alla resenärer.

Bästa tiden att besöka Storbritannien är under de varmare månaderna mellan maj och september. Dock, tack vare dess relativt milda klimat, är Storbritannien ett resmål som kan uppskattas under hela året.

Fakta om Storbritannien

Huvudstad:
London
Landsnummer:
44
Yta:
242 500 km²
Valuta:
Pund
Nationaldag:

Att göra i StorbritannienVädret i London just nu


Sevärdheter

Storbritannien är fyllt av sevärdheter. Börja med London, landets huvudstad och en av världens mest besökta städer.

Här kan du beundra kända landmärken som Big Ben, Buckingham Palace och London Eye. Missa inte British Museum och Tate Modern för en dos av konst och kultur.

För att uppleva Storbritanniens natursköna landskap, bege dig till Lake District, ett område med spektakulära sjöar och berg. Eller besök Skottland, där du kan vandra i de majestätiska högländerna och besöka historiska slott som Edinburgh Castle.

Kök och kultur

Storbritanniens kök är lika varierat som dess landskap. Prova på den traditionella ”fish and chips”, njut av den mustiga ”Shepherd’s pie” eller smaka på den klassiska ”Sunday roast”. För den som är modig finns det också den skotska delikatessen haggis att prova på.

Storbritannien erbjuder också en rad kulturella evenemang. I augusti kan du uppleva Edinburgh Festival Fringe, världens största konstfestival. Eller varför inte besöka Notting Hill Carnival i London, en färgstark karneval med karibiska rötter.

När det gäller kulturella och sociala normer, är britter kända för sin artighet och kärlek till köbildning. Att tacka och be om ursäkt är vanligt i det brittiska samhället, så glöm inte dina goda manér. Britterna är också stora te-älskare, så passa på att njuta av en traditionell ”afternoon tea”.

Att resa till Storbritannien

För att resa till Storbritannien behöver svenska medborgare inte visum för korta vistelser. Landets valuta är pund sterling (£) (se aktuell kurs) och det är viktigt att komma ihåg att Skottland och Nordirland har sina egna sedlar som accepteras över hela landet. I de flesta större städer accepteras kreditkort, men det kan vara bra att ha kontanter till hands när du besöker mindre orter.

Gällande säkerhet, Storbritannien är generellt ett säkert land att besöka. Dock är det alltid viktigt att vara medveten om din omgivning och att ta hand om dina personliga tillhörigheter. I nödsituationer, ring 112 eller 999 för hjälp.

När du planerar din resa till Storbritannien, överväg också vilken typ av transport du vill använda. Landet har ett utmärkt tågnätverk som gör det enkelt att resa mellan städer, medan London har en omfattande tunnelbana (känd som ”The Tube”). Att hyra en bil kan vara ett bra alternativ om du vill utforska landsbygden, men kom ihåg att trafiken går på vänster sida av vägen i Storbritannien.

Storbritannien är också känt för sina universitet, så passa på att besöka några av dessa om du har tid. Oxford och Cambridge är två av de mest kända, och deras historiska byggnader och vackra omgivningar är väl värda ett besök.

För historieintresserade är Stonehenge ett måste. Denna forntida stensättning är en av världens mest kända förhistoriska platser, och dess mystik lockar besökare från hela världen.

För shopping, är London utan tvekan platsen att vara. Från de lyxiga butikerna på Bond Street till de trendiga butikerna i Soho, finns det något för alla smaker.

Skottland

I Skottland, missa inte att prova på whiskyprovning. Landet är känt för sin single malt whisky, och många destillerier erbjuder turer och provningar. Och om du är en golfentusiast, varför inte ta en runda på en av Skottlands berömda golfbanor, som St Andrews?

Bilder från StorbritannienStorbritanniens flagga

Storbritannien flagga
Union Flag (Union Jack) är det officiella namnet på Storbritanniens flagga. Smeknamnet Union Jack används ganska ofta, särskilt i England, och kommer sig av att flaggan bland annat används som gös (jack) av örlogsflottan. Det officiella namnet blir dock allt vanligare, särskilt i Skottland och Nordirland.

Unionsflaggan utgörs av en kombination av Englands flagga (ett rött georgskors på en vit botten), Skottlands flagga (ett vitt andreaskors mot en blå bakgrund), samt ett rött andreaskors på vit botten för Irland (sedan republiken Irland blev självständig representerar det officiellt endast Nordirland).

Karta över Storbritannien England

Så, packa din väska och förbered dig för ett äventyr i Storbritannien. Oavsett om du är en älskare av historia, natur, konst eller mat, kommer Storbritannien att ha något att erbjuda dig. Och med dess vänliga invånare och välkomnande atmosfär, kommer du att känna dig som hemma på nolltid.