Karta över Frankrike

Att göra i FrankrikeMed sina cirka 67 miljoner invånare är Frankrike ett av Europas mest befolkade länder. Bästa tiden att besöka Frankrike beror på vad du vill göra. Våren (april till juni) och hösten (september till november) är ideala för sightseeing, medan vintern (december till mars) är perfekt för skidåkning i Alperna. Sommaren (juli till augusti) kan vara mycket varm, men det är också den mest populära tiden för strandsemester.

Fakta om Frankrike

Huvudstad:
Paris
Landskod:
33
Yta:
643 801 km²
Valuta:
Euro
Nationaldag:
14 juli

Vädret i Paris just nu

Att göra i Paris

Bilder från Frankrike

Det franska köket

Frankrike är världskänt för sin mat. Förutom de berömda baguetterna och osten, finns det regionala specialiteter som coq au vin (kyckling kokad i vin) i Bourgogne, ratatouille (en grönsaksröra) i Provence, och crêpes (tunna pannkakor) i Bretagne. Och glöm inte att prova några av de utmärkta franska vinerna.

Kultur och traditioner

Det finns många kulturella evenemang och upplevelser att njuta av. I juni hålls den berömda musikfestivalen Fête de la Musique över hela landet. På sommaren kan du njuta av de många utomhusbiovisningarna i Paris. Och i september erbjuder Heritage Days gratis tillgång till många historiska platser.

Fransmännen är stolta över sin kultur och traditioner. Att vara punktlig är inte en prioritet, men artighet är det. Tänk på att alltid hälsa på personalen när du går in i en butik eller ett café. Fransmännen värdesätter också sin privata tid, så försök att inte störa dem med alltför personliga frågor.

När det gäller säkerhet är Frankrike generellt sett ett säkert land att besöka, men det är alltid klokt att vara försiktig. Håll koll på dina värdesaker, speciellt i stora städer och turistområden.

När det gäller praktiska upplysningar använder Frankrike euro som valuta. Svenska medborgare behöver inte visum för att resa till Frankrike. Det är dock klokt att ha ett giltigt pass eller nationellt ID-kort med sig.

Frankrike har ett utmärkt järnvägsnät, så det är enkelt att resa runt i landet. Om du planerar att köra bil, kom ihåg att fransmännen kör på höger sida av vägen och att hastighetsbegränsningarna är strikta.

Slutligen, här är några av de främsta sevärdheterna i Frankrike: Eiffeltornet, Louvren och Notre-Dame i Paris, Mont Saint-Michel i Normandie, slottet i Versailles, vinregionen Bordeaux, och de vackra stränderna på Franska Rivieran.

Varje region har sin egen distinkta charm och det finns alltid något nytt att upptäcka.

Om du är intresserad av historia, missa inte Normandies ”Dagen D-stränder”, de romerska ruinerna i Arles, eller det magnifika slottet Château de Chambord i Loirdalen.

För naturälskare är den fantastiska skönheten i Alperna och Pyrenéerna ett måste. Du kan också utforska den unika vildmarken i Camargue, eller njuta av den idylliska landsbygden i Provence.

För de som älskar konst, erbjuder Frankrike några av världens främsta konstmuseer, inklusive Louvren, Musée d’Orsay och Centre Pompidou i Paris, samt Musée Matisse i Nice och Musée Picasso i Antibes.

När det gäller shopping, är Paris känt som världens modehuvudstad, med lyxiga butiker som Chanel, Louis Vuitton och Dior. Men du kan också hitta charmiga marknader och antikaffärer i mindre städer och byar.

För barnfamiljer är Disneyland Paris ett populärt resmål. Dessutom finns det många andra familjevänliga attraktioner, såsom Futuroscope i Poitiers, Cité de l’espace i Toulouse och Puy du Fou i Les Epesses.

Innan du reser, kan det vara bra att lära sig några grundläggande fraser på franska. Även om många fransmän talar engelska, uppskattar de ansträngningen att försöka prata deras språk.

Oavsett om du är intresserad av historia, konst, mat, natur, shopping eller bara vill koppla av på en vacker strand, har Frankrike något att erbjuda alla.

Med sin rika kultur, utsökta mat och vackra landskap, är det lätt att förstå varför Frankrike är ett av världens mest populära turistmål.Frankrikes flagga / tricoloren

Frankrikes Flagga
Statsvapen Frankrike

Karta Frankrike

Att göra i Frankrike