4 familjevänliga resmål i Europa

gröna lund

Europa är fullt av destinationer som är perfekta för familjer som söker äventyr, kultur och avkoppling. Här är fyra utmärkta ställen att besöka med familjen:

Stockholm

Stockholm är en stad som är vänlig för besökare i alla åldrar. Skansen, världens första friluftsmuseum, erbjuder en unik inblick i Sveriges historia och har även en zoologisk del.

För yngre barn är Junibacken, dedikerat till Astrid Lindgrens sagovärld, ett magiskt stopp. Med sina många gröna parker och barnvänliga museer, är Stockholm ett utmärkt val för familjer.

Här är några av de mest populära familjevänliga aktiviteterna i Stockholm:

 1. Skansen
  Skansen är världens första friluftsmuseum och erbjuder en unik kombination av museum och zoo. Här kan barnen lära sig om svensk historia genom historiska byggnader och hantverksdemonstrationer, samtidigt som de kan se nordiska djur som björnar, vargar och älgar i naturliga miljöer.
 2. Junibacken
  Junibacken är en magisk plats som firar nordiska barnböcker, särskilt de av Astrid Lindgren. Barnen kan åka på en sagotågsfärd genom Astrid Lindgrens berättelser, leka i Pippi Långstrumps hus, och utforska andra fantasifulla lekområden.
 3. Vasamuseet
  Vasamuseet hem för det imponerande krigsfartyget Vasa från 1600-talet, som sjönk på sin jungfruresa och bärgades 333 år senare. Museet är spännande för barn med interaktiva utställningar och filmvisningar som berättar historien om skeppet.
 4. Tekniska museet
  Detta är Sveriges största museum för teknik, och det är mycket interaktivt. Barn kan utforska olika experimentstationer, lära sig om rymden i Cosmonova som är både ett planetarium och IMAX-biograf, och engagera sig i hands-on aktiviteter som stimulerar intresse för vetenskap och teknik.
 5. Gröna Lund
  Gröna Lund är Stockholms stora nöjespark, belägen på Djurgården. Den har en rad roliga åkattraktioner för alla åldrar, spel, konserter och matställen. Det är en plats full av underhållning för hela familjen under sommarhalvåret.
 6. Kungliga Djurgården
  Djurgården är inte bara hem för många av de ovan nämnda attraktionerna, men också en underbar park att bara promenera, cykla eller ha picknick i. Det finns också båtuthyrning och härliga stigar längs vattnet.
 7. Aquaria Vattenmuseum
  Även om det är mindre i skala, erbjuder detta museum en spännande upptäckt av vattenmiljöer, från svenska sjöar till tropiska korallrev. Barnen kan se hur regnskogen ser ut under ett regnoväder eller titta på färgglada fiskar i de tropiska akvarierna.
 8. Nationalmuseum
  Nationalmuseum har nyligen öppnat igen efter en omfattande renovering och erbjuder familjevänliga verkstäder och guidade turer som är speciellt utformade för att engagera barn i konst och design.

Dessa aktiviteter erbjuder både lärorika och underhållande upplevelser för barn och vuxna, vilket gör Stockholm till en utmärkt destination för familjer.

Algarve, Portugal

Algarve erbjuder solsäkra stränder och en mängd vattenbaserade aktiviteter som är perfekta för barn. Regionen är känd för sina vackra klippformationer och gyllene sandstränder.

Dessutom finns det flera temaparker och vattenparker som Zoomarine och Aquashow Park som garanterar underhållning för hela familjen.

Algarve, belägen i södra Portugal, är en fantastisk destination för familjer, med dess vackra stränder, vänliga klimat och mängd av aktiviteter som passar besökare i alla åldrar. Här är några av de bästa familjevänliga aktiviteterna i Algarve:

 1. Strandbesök
  Algarve är känd för sina vackra, barnvänliga stränder. Många har lugnt vatten och mjuk sand vilket är idealiskt för små barn. Praia da Rocha, Praia da Marinha och Praia de Benagil är några populära val bland familjer.
 2. Zoomarine
  Zoomarine är en av Algarves främsta attraktioner och erbjuder en kombination av marina utställningar, akvarier, och vattenbaserade åkattraktioner. Parken fokuserar på utbildning om marint liv och bevarande, och barnen kan även simma med delfiner under särskilda program.
 3. Vattenparker
  Algarve har flera stora vattenparker som är perfekta för en dag full av skoj. Slide & Splash, Aquashow, och Aqualand är några av de mest populära. Dessa parker erbjuder allt från adrenalinhöjande vattenrutschbanor till barnvänliga plaskzoner.
 4. Grott- och delfinturer
  Att ta en båttur längs kusten för att utforska de natursköna grottorna och klippformationerna är en favoritaktivitet. Många turer inkluderar också möjligheten att se delfiner i det vilda, vilket alltid är spännande för barn.
 5. Lagos Zoo
  Lagos Zoo erbjuder en intim upplevelse med ett brett utbud av djur. Parken är väl anpassad för små barn med många platser att utforska utan att bli alltför tröttande.
 6. Sand City Fiesa
  Denna årliga sandskulpturfestival i Pêra visar imponerande sandskulpturer gjorda av artister från hela världen. Teman varierar från år till år och skulpturerna är ofta enorma och mycket detaljerade.
 7. Familjevänliga vandrings- och cykelturer
  Algarve erbjuder många natursköna vandrings- och cykelleder som är lätta nog för familjer. Vandra längs Via Algarviana eller cykla på någon av de många säkra cykelvägarna för att uppleva regionens naturliga skönhet.
 8. Kulturella utflykter
  Besök små städer som Silves med dess välbevarade slott eller Tavira, känd för sina vackra broar och historiska arkitektur. Dessa platser erbjuder en lugnare dag bort från stränderna och möjlighet att lära barnen om portugisisk kultur och historia.

Dessa aktiviteter gör Algarve till en underbar plats för en familjesemester, där både lärande och avkoppling går hand i hand.

Salzburg, Österrike

Salzburg, födelsestaden till Mozart, är rik på kultur och musikhistoria, vilket gör den till en fascinerande plats för familjer att utforska.

Staden är också basen för ”Sound of Music”-turen som tar familjer på en guidad resa genom de vackra landskapen och platserna från filmen. Vintertid är regionen perfekt för skidåkning och andra snöaktiviteter.

Här är några av de bästa familjevänliga aktiviteterna i Salzburg:

 1. Haus der Natur
  Detta naturmuseum och vetenskapscenter är en fantastisk plats för barn med sina interaktiva utställningar om allt från dinosaurier till rymdutforskning. Det finns också ett stort akvarium och en zoologisk avdelning där barnen kan lära sig om olika djurarter.
 2. Hellbrunn Palace och Trick Fountains
  Slottet Hellbrunn är berömt för sina unika vattenspel, de så kallade ”trick fountains”. Rundturer genom dessa vattenattraktioner, där oväntade vattenstrålar ger överraskande och skojiga stunder, är mycket populära bland barn.
 3. Festung Hohensalzburg
  Det mäktiga fortet som dominerar stadens skyline är ett spännande utflyktsmål. Ta linbanan upp till fästningen och utforska de historiska rummen och tornen. Fästningen erbjuder också vackra utsikter över staden och omgivande landskap.
 4. Mozarts Geburtshaus
  Besök Mozarts födelsehus, där man kan lära sig om den berömda kompositörens tidiga år. Huset är nu ett museum som visar Mozarts barndom och familj, vilket kan vara inspirerande för musikintresserade barn.
 5. Mirabellgarten
  Trädgårdarna runt Mirabellpalatset är vackra och ett perfekt ställe för en lugn promenad eller för barnen att springa runt. Trädgårdarna användes också i filmen ”Sound of Music” vilket gör dem extra speciella för fans av filmen.
 6. Toy Museum (Spielzeugmuseum)
  Leksaksmuseet i Salzburg är fyllt med leksaker från olika tider och platser, och många interaktiva zoner där barnen kan leka och lära. Det är ett roligt stopp för familjer med yngre barn.
 7. Salzburg Zoo
  Djurparken är hem för över 140 djurarter från hela världen och är ett utmärkt ställe för familjer att utforska och lära sig om djurens livsmiljöer och beteenden. Djurparkens miljöer är naturligt utformade, och det finns speciella program och utfodringar att se.
 8. Sound of Music Tour
  För familjer som älskar ”Sound of Music” är en guidad tur som besöker filmens inspelningsplatser runt Salzburg ett måste. Det är en underhållande sätt att se staden och dess omgivningar, samtidigt som man sjunger med i filmens sånger.

Dessa aktiviteter gör Salzburg till en perfekt destination för familjer, där de kan njuta av både kulturella och naturbaserade upplevelser.

Rom, Italien

För familjer som är intresserade av historia och arkitektur, erbjuder Rom en oförglömlig upplevelse. Från Colosseum till Vatikanstaten, det finns otaliga möjligheter att lära sig om antikens och renässansens Europa.

Staden är också hem för många parker och interaktiva museer som utforskar allt från vetenskap till konst.

Här är några av de bästa familjevänliga aktiviteterna i Rom:

 1. Utforska Colosseum Detta ikoniska antika amfiteater är spännande för barn av alla åldrar. De kan utforska ruinerna och lära sig om gladiatorernas liv och hur de antika spelen utfördes. Att boka en guidad tur kan göra besöket ännu mer informativt och engagerande.
 2. Vaticanmuseerna och Sixtinska kapellet
  Även om det kan tyckas vara mer vuxenorienterat, finns det specialturer i Vatikanen som är skräddarsydda för familjer. Dessa turer kan göra konst och historia mer tillgängligt och intressant för yngre besökare, speciellt den fascinerande Sixtinska kapellet med Michelangelos berömda tak.
 3. Villa Borghese och Galleria Borghese
  Villa Borghese är Roms centrala park och erbjuder massor av utrymme för barn att springa och leka. Man kan också hyra cyklar eller roddbåtar på sjön. Galleria Borghese, som ligger i parken, är full av konst men är nog mest spännande på grund av dess vackra trädgårdar och utomhusteater som ofta har barnvänliga föreställningar.
 4. Bioparco di Roma
  Denna zoo i Villa Borghese är hem för över 200 djurarter och fokuserar på att utbilda besökare om biologisk mångfald och bevarande. Det är en stor plats för barn att lära sig om djur och deras habitat på ett interaktivt sätt.
 5. Explora, det romerska barnmuseet
  Detta museum är helt dedikerat till barn och erbjuder interaktiva utställningar som täcker allt från vetenskap till sociala frågor, allt anpassat för att vara lärorikt och underhållande för barn upp till 12 år.
 6. Time Elevator Experience
  Time Elevator är en 5D-cinematic upplevelse som tar besökare på en resa genom Roms 3000 år långa historia. Det är både utbildande och underhållande, perfekt för familjer som vill få en översikt över stadens historiska betydelse på ett engagerande sätt.
 7. Ostia Antica
  För familjer som vill utforska utanför Rom erbjuder Ostia Antica en fascinerande inblick i vad som en gång var Roms hamnstad. Det är mindre trångt än Pompeii men lika imponerande, med välbevarade ruiner som barnen kan utforska.
 8. Piazza Navona och Pantheon
  Att bara promenera genom Roms gator och upptäcka platser som Piazza Navona, med dess livliga gatuartister och Pantheon, kan vara en stor upplevelse. Barnen kan njuta av gelato medan de beundrar den imponerande arkitekturen.

Dessa aktiviteter i Rom är både roliga och bildande, vilket gör det till ett utmärkt resmål för familjer som vill uppleva historia och kultur tillsammans.