Karta över Malta


Vädret på Malta just nu


Maltas flagga och statsvapen

Maltas Flagga
Maltas Flagga.
Maltas Statsvapen
Maltas Statsvapen.

Malta är en liten europeisk ögrupp som ligger i Medelhavet. Önationen består av tre bebodda öar: Malta, Gozo och Comino. Beläget cirka 80 km söder om Sicilien, är det ett av världens minsta men mest tätbefolkade länder med cirka en halv miljon invånare.

Sedan Malta blev självständigt från Storbritannien 1964 har Malta blivit ett allt populärare turistmål på grund av sitt varma klimat och fantastiska stränder. Landets rika historia kan ses i huvudstaden Valletta som är hem för några av Europas äldsta befästningar och palats byggda av riddarnas sjukhus under deras styre på 1500-talet.

Utöver det historiska arvet flockas besökare också till Malta för dess rika kultur och utsökta mat som består av traditionella italienska rätter i kombination med färska skaldjur från närliggande vatten.

Maltas Historia

Malta har en lång och varierad historia med bevis på mänsklig bosättning som går tillbaka till omkring 5900 f.Kr. Från dess tidigaste invånare har Malta varit en del av den kulturella och historiska strukturen i många civilisationer inklusive fenicierna, romarna och araberna. Ön är rik på arkeologiska platser som härstammar från förhistorisk tid till idag. Dess strategiska läge mellan Europa och Afrika gjorde det till en populär mellanlandning för resenärer genom historien, vilket gör att dess invånare kan påverkas starkt av båda Medelhavskulturerna.

St Johns riddare anlände till Malta 1530 och regerade i över tvåhundra år fram till 1798 när Napoleon Bonaparte erövrade ön under sitt fälttåg mot England. Efter en kort period av franskt styre gick kontrollen tillbaka till Storbritannien som höll den till 1964 när Malta blev självständigt som en del av Commonwealth Nations.

Kultur

Malta är en nation med många kulturer och traditioner. Den lilla önationen har varit ett hem för många olika civilisationer genom åren, och var och en har lagt till den rika kulturväv som finns på Malta idag. Från forntida feniciska influenser till dagens brittiska styre, har Malta en rad kulturella influenser som genomsyrar hela dess dagliga liv.

Majoriteten av malteserna är romersk-katolska och de flesta kulturella evenemang kretsar kring religiösa högtider som långfredagen, påskdagen och julen. Det finns också många festivaler som firar maltesiska seder inklusive karneval och den traditionella Santa Marija-festdagen som firar segern mot ottomanska styrkor 1565.

Språk

Malta är en liten önation med sitt eget distinkta språk, maltesiska. Detta språk har talats i århundraden och är det officiella språket i hela landet. Det är ett indoeuropeiskt språk som har utvecklats från flera språk inklusive arabiska, italienska och franska. Det maltesiska språket innehåller också några sicilianska dialekter samt engelska.

Det maltesiska språket är otroligt unikt i jämförelse med andra språk på grund av dess semitiska struktur och fonemiska system som inkluderar både konsonanter och vokaler som inte finns på några andra europeiska språk. Som ett resultat kan det vara ganska svårt för dem som inte talar det flytande att förstå dess invecklade grammatikregler eller till och med konstruera fraser korrekt. Men många engelska ord har integrerats i det maltesiska ordförrådet vilket gör det relativt enkelt för turister att förstå några grundläggande fraser när de besöker Malta.

Klimat

Klimatet på Malta är typiskt medelhavsklimat, med milda, regniga vintrar och varma, torra somrar. Medeltemperaturen varierar mellan 16-20 grader Celsius under vintermånaderna december till mars och 24-30 grader under sommarmånaderna juni till september. På vintern faller temperaturen sällan under 10 grader Celsius medan de ibland överstiger 35 grader under sommaren.

Den maltesiska ögruppen har över 3 000 soltimmar årligen vilket gör Malta till en av de soligaste platserna i Europa. Dessutom ligger den genomsnittliga årliga nederbörden på cirka 550 mm men kan vara högre på några av öarna; detta är relativt lågt jämfört med andra europeiska länder. Men de långa torrperioderna som ofta upplevs under hela året kan leda till torka, så det är viktigt för lokalbefolkningen och besökare att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder som att spara på vattenanvändningen under dessa tider.

Ekonomi

Malta är ett litet land med en stor ambition: att bli ett ekonomiskt kraftpaket i Medelhavet. Önationen med drygt 450 000 människor gör stora framsteg mot detta mål, med en snabbt växande ekonomi och låg arbetslöshet. Sedan Malta gick med i Europeiska unionen 2004 har Malta haft en genomsnittlig årlig tillväxt på cirka 5 %, vilket gör det till en av de snabbast växande ekonomierna i regionen.

Denna tillväxt har drivits på av utländska investeringar och handelsavtal, såväl som dess strategiska läge i korsvägen mellan Europa, Afrika och Asien. Regeringen har också vidtagit åtgärder för att minska byråkratin och göra det lättare för företag att göra affärer på Malta. Detta inkluderar att erbjuda skattelättnader för företag som flyttar sin verksamhet till önationen. Som ett resultat av dessa åtgärder förväntas Maltas ekonomi fortsätta sin stadiga tillväxt under kommande år.

Turism

Malta är en liten men vacker ö i Medelhavet som har varit ett populärt resmål för både resenärer och turister. Detta fantastiskt pittoreska land är fyllt med många saker att se och göra som kommer att göra din resa oförglömlig. Från att utforska dess antika kultur och historia, till att uppleva dess hisnande landsbygd, utlovar Malta något för alla.

Det varma klimatet på Malta gör det till en idealisk plats att tillbringa sommarsemestern eller en weekendresa på. Med kristallklart vatten, sandstränder och historiska attraktioner från fästningar till förhistoriska tempel, kommer du aldrig att sakna aktiviteter under din vistelse på Malta. Huvudstaden Valletta är också hem för många museer, kyrkor och pulserande nattliv samt massor av shoppingmöjligheter!

Slutsats

Malta har varit ett fascinerande land i århundraden. Dess unika kultur och rika historia har gjort det till ett av de mest populära turistmålen i Europa. Med sin vackra arkitektur, fantastiska stränder och pulserande nattliv är Malta ett perfekt semestermål för dem som vill uppleva något alldeles speciellt.

Det bästa sättet att uppleva Malta är att utforska dess städer och städer i din egen takt. Det finns massor av historiska platser att upptäcka, från antika tempel och katakomber till storslagna palats och barockkyrkor. Dessutom kan öns naturliga skönhet avnjutas genom aktiviteter som simning, cykling, vandring eller bara koppla av på stranden.

Oavsett hur du väljer att spendera din tid på Malta, råder det ingen tvekan om att du kommer att lämna med livslånga minnen från detta fängslande medelhavsparadis.