Ska du ta med din smartphone på semestern?

Par på stranden

När det äntligen blir dags för härlig sommarsemester i Europa så kan det vara smart att klura lite på smartphone. För en bilsemester genom Europa kan det förstås kännas svårt att inte ta smartphone med på resan. Men om du bara ska åka några dagar för en längre weekend kanske du ska göra något vilt. Lämna telefonen hemma!

Om du ryser bara av tanken på detta så ska du läsa vidare och förundras över hur spännande din europasemester kan bli utan en smartphone i fickan. Men vi börjar med några uppenbara argument för att ha telefonen med.

  1. Det är inte alltid kul på semestern

Inför en resa till semesterort i Europa så ser du fram emot allt som du ska uppleva och få se. Men sanningen är förstås att det kan bli en hel del dötid. Med många spelsidor redo på din telefon så kan du fortsatt slappna av och ha kul trots att tåget är försenat eller din partner ligger och kräks på hotellrummet efter att ha trotsat alla råd om mathygien på resan.

Smartphones är ett nav för underhållning. Oavsett om du vill lyssna på musik, titta på film eller spela spel så erbjuder de en mängd olika aktiviteter för att fördriva tiden. Dessutom kan ju en del av nöjet under resan vara att dela med vänner och familj hur kul ni har det. När det verkligen står still och inget händer är det dags att fabulera på Facebook och med Whatsapp statusar.

  1. Säkerhet under resan

Att ha en smartphone på semestern erbjuder oöverträffad säkerhet och tillgänglighet. Den fungerar som en livlina i nödsituationer så att du kan ringa lokala räddningstjänster, komma åt kartor och snabbt kommunicera. Dessutom kan smartphones lagra digitala biljetter, boardingkort och hotellbokningar vilket gör reselogistiken mer hanterbar.

När du får punka under cykelsemestern i Holland och finner en verkstad där de inte talar ett ord engelska så är det bara att plocka fram Google translate.

cykelpunktering

  1. Håll kontakten med Sverige

Europa är inte farligare än Sverige men du vill ju inte riskera att försvinna utan spår. Smartphones gör att du kan hålla kontakten med familj och vänner som inte är med dig. Detta är särskilt viktigt i dagens globaliserade värld där nära och kära kan vara spridda över olika länder.

Att dela ögonblick via sociala medier eller meddelande-appar håller relationerna levande och möjliggör uppdateringar i realtid, vilket är betryggande för många. Dessutom kan du alltid spåras om du skulle falla i fel händer eller själv strula till det på ett sätt som gör att det bara går att hitta dig genom att lokalisera din smartphone.

  1. Bilder från äventyret

Vem har en vanlig kamera idag? Smartphones har ju högkvalitativa kameror vilket gör dem till ett praktiskt verktyg för att fånga semesterminnen utan att behöva bära ytterligare prylar. Dessutom är du antagligen van vid att ta bilder på detta vis. Du fotar och sparar eller delar med familj och vänner som är nyfikna på vad du upplever längsmed den Kroatiska kusten.

Argument mot att ha en smartphone med på resan

Nu kommer vi till den spännande delen med argumenten mot att ta med en smartphone på europaresan. Du ska veta att det finns folk som gör detta och de kommer hem levande med minst lika vackra minnen som den som hade telefonen med sig.

  1. En smartphone är en distraktion

Ett av de främsta argumenten mot att ta med en smartphone på semestern är den distraktion den står för. Ständiga aviseringar och frestelsen att kolla e-post eller sociala medier kan förringa den uppslukande upplevelsen av en ny miljö.

Syftet med en semester är ofta att slippa vardagen. Varför ska du leta efter betting med bonus online på ditt hotellrum när du kan ge dig ut på stan och hitta ett lokalt landbaserat casino? Måste du verkligen prata med alla där hemma hela vägen genom din resa? Kan ni inte ses då du kommer hem och du kan berätta hur det var med fotografier som du tar med en helt vanlig kamera?

  1. Ta chansen att komma ur ditt teknikberoende

Att förlita sig mycket på en smartphone kan hindra en från att utveckla användbara resefärdigheter som att navigera med en fysisk karta eller lära sig grundläggande fraser på ett främmande språk. Det finns något att säga om spontaniteten och äventyret som kommer av att lösa problem utan digital hjälp.

Dessutom så detta ett guldläge för dig som funderat på teknisk detox. När du har fullt upp med att resa och uppleva nya miljöer så är det verkligen inte så svårt att släppa livet med smartphone.

  1. Det finns säkerhetsrisker med mobilen

Att resa med en smartphone innebär flera säkerhetsrisker. Risken att förlora din telefon eller bli bestulen på den är större när du är på okända platser. Dessutom kan användning av offentliga Wi-Fi-nätverk utsätta dig för cyberhot och riskera att din personliga information hamnar i kriminella händer.

  1. Du kan bli stressad av din smartphone

Slutligen kan den konstanta anslutningen som smartphones tillhandahåller hindra din förmåga att verkligen slappna av och koppla bort vardagen. De psykologiska fördelarna med en semester – att minska stress och få ny motivation – uppnås ofta bäst genom att minimera digitala avbrott.