Snus i Europa – Vad gäller för resan?

EU snus

För dig som snusar kan det tyckas vara en självklarhet att ta med sig dosan i väskan eller fickan då du ska ut och resa i Europa. Vi har ju samma lagar inom EU, eller? Riktigt så enkelt är det inte men samtidigt ska du veta att det inte heller är så komplicerat.

Det spelar ingen roll om du väljer ett tobaksfritt snus som Volt eller klassiskt snus utan påse. Du bör alltid vara väl medveten om vad som gäller i olika europeiska länder innan du åker. För det mesta är det okej att ta med snus inom EU för eget bruk men det finns lite olika regler för hur stor mängd som är tillåtet.

Sverige har särskild snus-status inom EU

När vi gick med i EU 1995 så fick vi särskild snus-status som det enda EU-landet där man får sälja och bruka snus. I och med att vi är så vana vid detta så är det ju lätt att tro att precis samma sak gäller i resten av EU. Norge är inte med i EU så deras fria regler för försäljning av snus är inte relevant när vi kikar på vad som gäller inom den Europeiska Unionen.

Island är inte heller med i EU men vi måste ändå ta med deras förbud mot snus i denna artikel. Om du ska åka till Island ska du veta att medtaget snus kan leda till att du får böter för detta. Detta förutsatt att det upptäcks. Om du ska åka till Island får du köpa det lokala luktsnuset Neftobak för att klara dig genom semestern i landet!

Länder som tillåter egen konsumtion

brandenburg tor

Det finns länder inom EU där det är tillåtet att resa med snus för eget bruk. Länder som Spanien, Tyskland och Frankrike har ingen särskild gräns för hur mycket snus du kan ta med. De säger istället att du får ta med sig så mycket som du hade använt hemma i Sverige under samma tidsperiod som då du besöker deras länder.

Länder med satta gränser för snus

Det finns också länder där man har satt gräns för hur mycket snus du får ta med dig. Många europeiska länder som Schweiz, Bosnien och Albanien har satt gränsen till 250 gram. Men om du åker till Finland så får du ha hela 1000 gram med dig för eget bruk.

Det du måste komma ihåg är att du inte kan sälja snus i andra EU länder. Om snuset är som gåva för privat bruk är det okej. Skulle du få frågan om varför du har flera dosor med dig så är det alltså viktigt att du känner till denna regel och gör dina lagliga avsikter tydliga.

Vad gäller för nikotinpåsarna?

Nikotinpåsar är inte utan regler i andra länder och de har länge setts som en medicinsk produkt. Du var tidigare tvungen att ha någon form av tillstånd (som ett personligt recept från läkare) med dig till Finland för nikotinpåsar som var starkare än 4 mg/g nikotin. Numera så inkluderas nikotinpåsarna i Tobacco Act inom EU och det enda som gäller är att du ska vara 18 år för att ha dessa med dig.

Vad gäller i England?

England är ju inte med i EU längre och de har numera en regel som gör gällande att du får ta med dig 250 gram snus in i landet utan att behöva betala tull på detta. Dessutom ska du deklarera tobaksvaror du tar med dig 5 dagar innan du reser in i landet.

Snus på flyget

Oavsett var du reser i Europa så ska du veta att du får ha snus med dig på flyget. Mängden beror på det land du åker till. Därmed kan du alltså ha allting i ditt handbagage eller bara den dosa du behöver för användning under resan.